Olier kommer i forskellige afskygninger, og det kan være lidt af en videnskab at blive klog på, hvad man egentlig skal vælge, og hvor meget man skal tage, og hvordan etc.
Med fare for at komme til at lyde alt for nørdet (det sker måske engang imellem ), kommer her kun et kort overblik over, hvad olie og fedt egentlig er, og hvorfor vi har brug for det:
Olie og fedt 101 (back to high school )
Kort sagt så er olie fedt i flydende form (f.eks. hørfrø-, hyben- og mandelolie) og fedt er olie i fast form (smør, margarine og andet animalsk fedt). Derudover inddeles fedt og olie i tre kategorier: mættet, umættet og flerumættetfedt. Overordnet set bør fedtet i vores kost komme fra alle de tre kategorier, og omkring en tredjedel af hver. Dernæst – som om det ikke allerede var nok – ser man også særligt på fordelingen mellem to af de flerumættede fedtsyrer, nemlig Linolsyre (LA), en Omega-3 fedtsyre og Alfalinolensyre (ALA), en Omega-6 fedtsyre, som de fleste af os nok har hørt om allerede. So far so good.
Omega-3 og Omega-6
Omega-3 i form af Alfalinolensyre (ALA) og Omega-6 i form af Linolsyre (LA), er begge det, man kalder essentielle fedtsyrer; essentielle fordi vores krop ikke er i stand til at danne dem selv og derfor må have dem tilført udefra via kosten. Disse to essentielle fedtsyrer kan ved hjælp af enzymprocesser omdanne sig til andre fedtsyrer, som er dem kroppen ultimativt skal bruge. ALA (Omega-3 fedtsyre) omdannes til EPA og DHA, hvor LA (Omega-6 fedtsyre) omdannes til GLA.
Og nu tænker du måske, at det bliver lige lovlig teknisk med alle omdannelserne og fancy forkortelser osv, men sagen er den, at kroppen er nødt til at at omdanne olierne for at kunne udnytte dem. De essentielle fedtsyrer bruges nemlig i en lang række af kroppens processer; lige fra hjernens udvikling og funktion til hjerte, syn, led og ikke mindst vores hud og hår. Får vi ikke nok af disse olier kan det blandt andet give udslag i vores hud som urenheder, tørhed, rødmen og inflammation.
Til trods for, at både Omega-3 og Omega-6 er essentielle fedtsyrer, skal de helst indtages i et særligt forhold; 1 del Omega-3 til to-fire dele Omega-6.
Gode kilder til Omega-3 inkluderer, udover fisk og fiskeolie (mere om det i et senere indlæg), også hørfrø, valnødder, hampefrø, chiafrø, grønne grøntsager, bønner, tang, hvedekim mm.
Kilder til Omega-3 og Omega-6
Af kilder til Omega-6-fedtsyrer kan nævnes græskarkerner, solsikkefrø, raps, sesam mm. samt to specifikke kilder, som har vist sig at være meget gavnlige til tør, irriteret og eksemhud, nemlig kæmpenatlysolie og hjulkroneolie (akaboragoolie), da de naturlige forekommer i formen GLA, som er let for kroppen at optage og udnytte. Disse to olier anbefales ofte til hudproblemer.
Hvad mange ikke ved er måske, at fødevarer som fastfood (som selvfølgelig kan være ret så lækkert engang i mellem ), kager, brød, margarine, ja selv kød, æg mm. gemmer på en hel del mere Omega-6, end vi tror – og det er altså ikke den gode Omega-6, der her er tale om.
Mens det er sandt, at vi skal have mere Omega-6 end Omega-3 (en del Omega-3 til to-fire dele Omega-6), er der bare det problem, at mange får ALT for meget Omega-6, nogle helt op til 20 gange så meget, i forhold til Omega-3. Og dét er netop på grund af de mange skjulte (dårlige) kilder til denne fedtsyre.
Udover selvfølgelig at forsøge at skære ned på de dårlige Omega-6-fedtsyrer i kosten, kan et tilskud af Omega-3 være en ide og gerne i kombination med de gode og let-optagelige Omega-6-fedtsyrer som kæmpenatlys- og hjulkroneolie.
Jeg har selv taget olietilskud i flere år og er stadig lige glad for det, hvis ikkke afhængig… Jeg kan simpelthen mærke på min hud, hvis jeg ikke får dem taget. Min hud bliver lynhurtigt tør og irriteret, især når det bliver koldt udenfor. Derfor husker jeg (næsten ) altid at få taget mit daglige olietilskud, som består i følgende to forskellige olier: