Om Karen
Karen arbejder som model og rådgiver for naturlige sundheds produkter. Hun har en bachelor i International Business fra Copenhagen Business School.
101 BEAUTY TIPS – NO. 1: OIL
Hey guys
Indlæg lavet i samarbejde med DinSundhed
Det er snart ved at være efterår – nogen ville måske sige, at det startede for længe siden, denne ‘sommer’ taget i betragtning, but well… Nu er det jo ikke vejret, det skal handle om (so no need to panic), men noget langt mere spændende og relevant nu, hvor vi rent faktisk går en koldere tid i møde. Dangens post skal nemlig handle om olie og essentielle fedtsyrer og de MANGE fordele, der er ved at tage et sådan tilskud – eller to – dagligt.
Hvis der er noget jeg er fortaler for, så er det olier. Olier ér fantastiske og faktisk et af mine absolut bedste sundheds- og skønheds-tip. (Ok, admitted, jeg har mange andre, men olier og essentielle fedtsyrer ér og bliver en af de vigtigste og måske mest basic ting, der skal være styr på i vores krop for, at den fungerer optimalt både indvendigt og udvendigt.

Olier kommer i forskellige afskygninger, og det kan være lidt af en videnskab at blive klog på, hvad man egentlig skal vælge, og hvor meget man skal tage, og hvordan etc.
Med fare for at komme til at lyde alt for nørdet (det sker måske engang imellem ), kommer her kun et kort overblik over, hvad olie og fedt egentlig er, og hvorfor vi har brug for det:
Olie og fedt 101 (back to high school )
Kort sagt så er olie fedt i flydende form (f.eks. hørfrø-, hyben- og mandelolie) og fedt er olie i fast form (smør, margarine og andet animalsk fedt). Derudover inddeles fedt og olie i tre kategorier: mættet, umættet og flerumættetfedt. Overordnet set bør fedtet i vores kost komme fra alle de tre kategorier, og omkring en tredjedel af hver. Dernæst – som om det ikke allerede var nok – ser man også særligt på fordelingen mellem to af de flerumættede fedtsyrer, nemlig Linolsyre (LA), en Omega-3 fedtsyre og Alfalinolensyre (ALA), en Omega-6 fedtsyre, som de fleste af os nok har hørt om allerede. So far so good.
Omega-3 og Omega-6
Omega-3 i form af Alfalinolensyre (ALA) og Omega-6 i form af Linolsyre (LA), er begge det, man kalder essentielle fedtsyrer; essentielle fordi vores krop ikke er i stand til at danne dem selv og derfor må have dem tilført udefra via kosten. Disse to essentielle fedtsyrer kan ved hjælp af enzymprocesser omdanne sig til andre fedtsyrer, som er dem kroppen ultimativt skal bruge. ALA (Omega-3 fedtsyre) omdannes til EPA og DHA, hvor LA (Omega-6 fedtsyre) omdannes til GLA.
Og nu tænker du måske, at det bliver lige lovlig teknisk med alle omdannelserne og fancy forkortelser osv, men sagen er den, at kroppen er nødt til at at omdanne olierne for at kunne udnytte dem. De essentielle fedtsyrer bruges nemlig i en lang række af kroppens processer; lige fra hjernens udvikling og funktion til hjerte, syn, led og ikke mindst vores hud og hår. Får vi ikke nok af disse olier kan det blandt andet give udslag i vores hud som urenheder, tørhed, rødmen og inflammation.
Til trods for, at både Omega-3 og Omega-6 er essentielle fedtsyrer, skal de helst indtages i et særligt forhold; 1 del Omega-3 til to-fire dele Omega-6.
Gode kilder til Omega-3 inkluderer, udover fisk og fiskeolie (mere om det i et senere indlæg), også hørfrø, valnødder, hampefrø, chiafrø, grønne grøntsager, bønner, tang, hvedekim mm.
Kilder til Omega-3 og Omega-6
Af kilder til Omega-6-fedtsyrer kan nævnes græskarkerner, solsikkefrø, raps, sesam mm. samt to specifikke kilder, som har vist sig at være meget gavnlige til tør, irriteret og eksemhud, nemlig kæmpenatlysolie og hjulkroneolie (akaboragoolie), da de naturlige forekommer i formen GLA, som er let for kroppen at optage og udnytte. Disse to olier anbefales ofte til hudproblemer.
Hvad mange ikke ved er måske, at fødevarer som fastfood (som selvfølgelig kan være ret så lækkert engang i mellem ), kager, brød, margarine, ja selv kød, æg mm. gemmer på en hel del mere Omega-6, end vi tror – og det er altså ikke den gode Omega-6, der her er tale om.
Mens det er sandt, at vi skal have mere Omega-6 end Omega-3 (en del Omega-3 til to-fire dele Omega-6), er der bare det problem, at mange får ALT for meget Omega-6, nogle helt op til 20 gange så meget, i forhold til Omega-3. Og dét er netop på grund af de mange skjulte (dårlige) kilder til denne fedtsyre.
Udover selvfølgelig at forsøge at skære ned på de dårlige Omega-6-fedtsyrer i kosten, kan et tilskud af Omega-3 være en ide og gerne i kombination med de gode og let-optagelige Omega-6-fedtsyrer som kæmpenatlys- og hjulkroneolie.
Jeg har selv taget olietilskud i flere år og er stadig lige glad for det, hvis ikkke afhængig… Jeg kan simpelthen mærke på min hud, hvis jeg ikke får dem taget. Min hud bliver lynhurtigt tør og irriteret, især når det bliver koldt udenfor. Derfor husker jeg (næsten ) altid at få taget mit daglige olietilskud, som består i følgende to forskellige olier:

Oil of Life PREMIUM… er min absolutte yndlings-olie. Den er fantastisk! Udover at den hjælper med holde holde min hud ren, glat og fin, har den også en særlig god effekt på hele det indre system og særligt fordøjelsen. Fordøjelsen er enormt vigtig at have styr på, da den også påvirker vores hud og ydre skønhed. Ingredienslisten er simpel og består af tre ting:
HØRFRØOLIE
… indeholder omkring 70% flerumættede fedtsyrer, hvoraf størstedelen består af Omega-3, som nævnt er særlig gavnligt for hjerte, hjerne, led og ikke mindst vores hud. Hørfrø indeholder samtidig Omega-6 og Omega-9.
KÆMPENATLYSOLIE
… sounds fancy, I know, men ikke desto mindre er dens egenskaber lige så fantastisk som dens navn. Som nævnt er kæmpenatlysolie rig på den særlig Omega-6-fedtsyre, GLA der optages let af kroppen, og som har vist sig at have en særdeles gavnlig effekt på tør, irriteret og eksemhud.
DHA (FRA MIKROALGER)
Som nævnt er DHA det ‘sidste step’ i omdannelsen af Omega-3-fedtsyren ALA, og altså den form, som kroppen skal bruge i diverse processer. Premium-olien har altså – i modsætning til andre planteolier – et højt indhold af Omega-3 fedtsyrer, som kroppen let kan optage og udnytte.
I forhold til indtagelse af olien, tager jeg en spiseskefuld rent både morgen og aften. Nogle vil måske synes, at det er liige hardcore nok, men heldigvis kan man altså gøre en del for at skjule smagen. Olien kan enten skylles ned med juice, f.eks. aroniajuice, eller kommes i smoothies, på salater, dressinger, i hummus mm., så selv de mest sarte sjæle være med.
Oil of Life Beauty er helt økologisk, uraffineret og koldpresset ved lav temperatur, som sikrer at olien beholder sin høje kvalitet.

Oil of Life BEAUTYDet ligger lidt i navnet, at denne olie er specielt sammensat til at give ydre skønhed, hvilket den gør ved at arbejde indefra og ud. Den består af otte essentielle fedtsyrer, hvor to går igen fra PREMIUM-versionen:
HØRFRØOLIE
… se ovenfor
KÆMPENATLYSOLIE
… se ovenfor
HYBENOLIE
Et særligt højt indhold af C-vitamin (blandt andre vitaminer) er med til at give hybenolien sine vævsforyngende og regenererende egenskaber, som hjælper til med at forhindre for tidlig aldring af huden. Hybenkerneolie er også fantastisk at bruge som serum.
ARGANOLIE
… har et højt indhold af umættede fedtsyrer og stærke antioxidanter, som alle har cellefornyende egenskaber. Arganolie er især rig på E-vitamin.
HAVTORNOLIE
Udover at være sprængfyldte med C-vitaminer, indeholder de små bitte bær også Omega-3, 6, 7 og 9. Havtorn er dog mest kendt for sit indhold af Omega-7, som er er særlig god til tørre slimhinder.
GRANATÆBLEFRØOLIE
… indeholder bl.a. Omega-5 (ja, sådan en findes også), som er med til at give olien sine anti-inflammatoriske egeskaber og får den til at virke regenererende på hudens celler.
MORINGAOLIE
… er en meget blødgørende og fugtgivende olie, der også hjælper til med at beskytte huden.
KOKOSOLIE
… sidst men bestemt ikke mindst. Kokosolie er fatastisk og kan bruges til (næsten) alt. Kokosolie indeholder laurinsyre, som virker svampedræbende og antibakterial og har derfor en positiv effekt på immunforsvaret. Den indeholder derudover adskillige vitaminer og mineraler og er derfor meget nærende for vores hud. Kokosolie kan tilmed give beskyttelse mod skader fra ultraviolet stråling fra solen (husk dog ALTID solcreme alligevel).
Oil of Life Beauty er helt økologisk, uraffineret og koldpresset ved lav temperatur, som sikrer at olien beholder sin høje kvalitet.
Ok guys, enough with the lecturing for today. Jeg håber, I nød indlægget og er blevet klogere på hele ‘olie-konceptet’ og måske tilmed fået lysten til at afprøve nogle af de mange fantastiske olie-produkter, der findes – og mærke de mange fordele, olierne har på kroppen.
Nyd dagen – kan man andet i det her fantastiske vejr?
Xx, K
0